Már régóta köztudott, hogy a zene nagyon is képes befolyásolni a hangulatunkat és az érzékelésünket, ezért talán nem olyan meglepő, hogy egyes éttermekben a szakácsok kifejezetten szeretnek konkrét stílusú és hangzású zenére alkotni. De milyen zene segíthet a munkában? És vajon milyen zenét hallgatnak a híres séfek? Ebben a cikkünkben ezzel a témával foglalkozunk egy kicsit bővebben.
Ha szeretnénk szakácsként dolgozni, és netán éppen állást keresünk, érdemes régiónként is böngészni a még pontosabb találat érdekében. Például a kecskemetallas.hu oldalon az állandó délelőttös szakács állás Kecskeméten keresőszavakra abszolút releváns álláshirdetéseket találhatunk.
Milyen zenét hallgassunk a nyugodt munkavégzéshez?
A klasszikus zene, például Mozart, Beethoven vagy Chopin művei kimondottan megnyugtatnak és jó hatással vannak a munkavégzésünkre. Ha kicsit lassabb tempóban, de nagyon precízen szeretnék dolgozni, a klasszikus dallamok segíthetnek ebben. Például Thomas Keller, a híres amerikai séf azt mondja, hogy a klasszikus zene segít neki fókuszálni és elmélyülni a munkában.
Improvizációhoz a jazz dukál…
A jazz a szabad áramlás, az improvizáció műfaja, amely kifejezetten jól passzol a kreatív ételkészítés munkafolyamatához. Azok a séfek, akik szeretik szabadjára engedni a fantáziájukat és új recepteket alkotni, új dolgokat kipróbálni, gyakran választják a jazzt zenei háttérnek a munkájuk során. Gordon Ramsay is szereti a jazzt, mert szerinte inspirálja a kreativitását és felszabadítja az elméjét a konyhában.
Ha pörgős munkatempó, akkor pop vagy rock!
Amikor épp pörgés van a konyhán és fontos a lendület, sok szakács szívesen hallgat pop- vagy rockzenét. Ezek a zeneszámok gyors tempójuknak és ritmusuknak köszönhetően lendületet adnak a konyhán dolgozóknak. A pörgős zene különösen jó választás például csúcsidőben, amikor rengeteg vendég érkezik egyszerre az étterembe, és bizony a munka nem állhat meg, a tempó nem lassulhat. Jamie Oliver is gyakran hallgat pop- és rockzenét a konyhában, állítása szerint különösen akkor, amikor gyors ütemben kell dolgoznia.
Relaxáljunk a konyhában!
Érdekes módon vannak olyan szakácsok is, akik a csendet vagy éppen a természet hangjait részesítik előnyben munka közben. Szerintük a fókuszálás elengedhetetlen az ételkészítésnél, és a csend segít nekik abban, hogy minden apró részletre odafigyeljenek. Massimo Bottura, az olasz Osteria Francescana séfje például teljes csendben vagy a természet hangjait imitáló meditációs hanganyag hallgatása közben dolgozik, hogy jobban koncentrálhasson az ételek elkészítésére.
Összességében elmondhatjuk, hogy legyen szó akár klasszikus zenéről, akár jazzről, vagy éppen rockzenéről, a dallamok nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy megtaláljuk a munkánk ritmusát a konyhában. A lényeg, hogy olyan zenét válasszunk, ami inspirál bennünket, és segít abban, hogy az elkészített fogásaink a lehető legjobban sikerüljenek.
Ez a cikk Zenehallgatás a konyhában – híres szakácsok ajánlásával! először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.