in

Mi a célja az energetikai tanúsítványnak, és milyen fontos változások léptek életbe 2023 novemberétől?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, ami részletes információkat tartalmaz egy lakás energetikai tulajdonságairól. Az Európai Uniós jogszabályok szerint kötelező elkészíteni, és az energiahatékonyság előmozdítása érdekében vezették be. Ennek a tanúsítványnak a célja, hogy nemcsak tájékoztatást nyújtson az épület energiahatékonyságáról, de ajánlásokat is tartalmazzon az energiamegtakarítás lehetőségeire vonatkozóan.

Bárki kérhet energetikai tanúsítványt otthonára, de vannak esetek, amikor ez kötelező. Az új építésű ingatlanok esetében, valamint minden eladásra vagy hosszú távú bérbeadásra kínált meglévő épület esetében kötelező az energetikai tanúsítvány megléte. Ezt az egész épületre vonatkozóan kell elkészíteni, beleértve a többlakásos épületeket is. Az energetikai tanúsítvány egyedi kódját fel kell tüntetni az adás-vételi vagy bérleti szerződésben, és nyilatkozni kell arról, hogy a vevő vagy bérlő átvette a dokumentumot.

Az energetikai tanúsítvány meghatározza az adott épület energiahatékonysági szintjét, amelyet kategóriákba sorolnak az A+-tól (fokozottan energiatakarékos) egészen az I-ig (rossz). Ha a tanúsítványt megfelelő szakember állítja össze, akkor az ajánlások reálisak és költséghatékonyak. Az energetikai tanúsítvány elkészítésére jogosultak azok, akik szerepelnek a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében.

2023 novemberétől számos fontos változás lépett életbe az energetikai tanúsítványok terén:

Új rendelet: Az energetikai tanúsítványok kiállításának és használatának szabályait nem a korábbi 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet, hanem a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet határozza meg.

Rövidebb érvényesség: Az energetikai tanúsítványok érvényessége 10 évről 5 évre csökkent.

Új tartalom: A tanúsítványok tartalma bővült, mostantól nem csak az épület energetikai besorolását, hanem a javasolt korszerűsítési javaslatokat is tartalmazza.

Elektronikus nyilvántartás: Az energetikai tanúsítványok elektronikus nyilvántartása az oeny.hu/oeny/e-tanusitas/ oldalra költözött.

Hirdetés: Ingatlan hirdetésben kötelező feltüntetni az ingatlan energetikai besorolását.

Szerződés: A HET számot nem kell beleírni az adásvételi/bérbeadási szerződésbe, de a tanúsítványt be kell mutatni a vevőnek/bérlőnek és birtokbaadáskor át kell adni.

Ezek a változások az épületek energiahatékonyságának javítására és az ingatlanvásárlók, bérlők jobb tájékoztatására irányulnak. Az elektronikus nyilvántartás bevezetése hatékonyabbá teszi az energetikai tanúsítványok nyomon követését.

Ha minőségi, gyors és megfizethető energetikai tanúsítványra van szüksége, forduljon hozzánk! Látogasson el honlapunkra a https://energiatanusitvanyolcson.hu webcímen, és töltse ki az ott található űrlapot. Kollégánk hamarosan felkeresi Önt, és a helyszíni felmérés után rövid időn belül elkészítjük az energetikai tanúsítványt.

Ez a cikk Mi a célja az energetikai tanúsítványnak, és milyen fontos változások léptek életbe 2023 novemberétől? először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Ez a cikk Mi a célja az energetikai tanúsítványnak, és milyen fontos változások léptek életbe 2023 novemberétől? először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Apák napi köszöntők: Ünnepeljük együtt az édesapákat!

Köszönet születésnapi köszöntésért: Hálás szavak, amelyek örömet szereznek